Weekend at Homestay- Experience Malay Wedding

Tuesday, August 2, 2011
Hye peeps ! korang puasa tak hari ni ? PUASA ?? bagus ! Penat tak hari ni ? Biasa lah, dugaan berpuasa. Yang penting kat ofis aku ni kena sediakan bantal siap2. Time lunch semua pakat duk KROH...KROH...

Okay cerita aku hari ni pasal program WEEKEND AT HOMESTAY minggu lepas. Dah agak lama tapi baru nak update sebab banyak keja nak kena siapkan sebelum puasa. Program ni anjuran oleh Pejabat Kementerian Pelancongan Malaysia Pulau Pinang, my office lah (^^,) selama 2hari 1malam dekat Homestay Sg. Setar, Nibong Tebal. Objektif program ni bertujuan mendedahkan Adat dan Tradisi Perkahwinan Melayu kepada pelancong asing. JOM USHA APA BEST ----------------------------------
                                                                                                                                             
Hari Pertama-23hb Julai 2011 <---------------------------------------------------------------------------




Ketibaan peserta KPL Penang dan Project Penang.


                                                       
 Macam tetamu kehormat aihh. haha.



Senyum terpaksa sebab panas.

Sarapan Pagi



Makan ke melantak ni?!

Pembahagian Peserta Kepada Rumah Keluarga Angkat Masing-masing



                                                           

                                                                 ni mak angkat kami :))

Pusing kampung dan Plant a Tree.

Geng Konvoi !

Sampai cekak pinggang Pengarah kita ye..

Tanam jangan tak tanam.

Kampung Remp-it.



Freestyle yaw ~

Kami dapat peluk kura-kura gergasi ! eh penyu.. macam labi-labi. tapi lebih kurang cam tuntung. mana satu ?

Malam Berinai dan Persiapan Majlis Bersanding.

mak mak kami masak sedap oo !



Aiyaa amoi manyak cantik wo...

Susah nak cari inai camni kat bandar sekarang.

3jari je jangan lebih-lebih ye abg rafis.

Hari Kedua-24hb Julai 2011

Rewang Pagi

Sedap nye pulut ubi kayu dengan ikan kering dengan 'nyok'.. nyum nyum ! 

Nasib baik kat rumah aku pernah ada benda ni, untung jugak dapat tunjukkan ketangkasan, haha. 



Pengantin pun turun padang, nak amek hati mak mertua ke? HIHI.

Ni ape ? Macam biskut inti 'cekelat' kanak-kanak je.

TARRAA ! ni la hasilnya. BUBUR WARISAN BONDA ! 
sangat menggiurkan, YUMMY !

Gusi anda sensitif pada kepanasan ? Gunalah teori cik Farah, 
MINUM KOPI PANAS MENGGUNAKAN STRAW !
Dijamin sejuk beku selalu !

Perarakan Keluarga Pengantin Lelaki diiringi dengan paluan Kompang.

Tak pernah rasa jalan sesopan macam ni, buang tebiat !


"Adik, jangan kacau mak tengah kompang ni."

WEDDING OF THE YEAR !

Ingat kipas free je ke, bayar la ! ahaha. Panas rasa cam nk kipas diri sendiri.


Di dalam hati wujudnya taman. Budak-budak praktikal PKPL PP.

Menjeling-jeling, bahagia ye cik pengantin ?





Sumpah kain aku ketat masa ni, makan nasi pun secedok buat cukup syarat je.
Arghh, rugi nye !

"Reti tak makan pakai tangan tu yang ? Kalau tak reti meh abang suapkan." ;P


Tarian Cuti-Cuti 1Malaysia.

Paathe Pathevaa..

Wajib selitkan aksi tuan punya belog kat sini ! HEHE..

Persembahan Silat.

Apa ingat aku perempuan tak kuat ka ? Haiiyaak !


Majlis Perpisahan

Adoii, emo pulak rasa..

Puan Rasyidah Penyelaras Homestay Sg. Setar.

Terima kasih kepada Che Piah sekeluarga ! 
Thank you !
Toche !
Syukran !
Arigato gozaimas !
Syukria !

Ribuan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat, di atas layanan dan kerjasama yg diberikan..

SUPER DUPER BEST !

p/s : Majlis ini hanyalah lakonan semata-mata, tidak ada kena mengena sama ada yang masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia.


2 komen membina:

  1. shamimi sharif said...:

    Gusi anda sensitif pada kepanasan ? Gunalah teori cik Farah,
    MINUM KOPI PANAS MENGGUNAKAN STRAW !
    Dijamin sejuk beku selalu !

    huhuhu..like this!!!

  1. shinichi kudo said...:

    gEmPaX lA WeYh!!! xDeW rEzEkI Nk TgK Ko Jd PeNgAnTiN..kiKikI..pNdAi mEnArI kAk??aHaHaH..aWesOmE bEb!!

Post a Comment