Mat Luthfi Videoblogger Terbaik!

Wednesday, November 23, 2011
Salam wbt

Hye kamu!
Aku nak bebel lagi ni.
Baru je cerita pasal Asyraf Yaacob,
so sekarang nak cerita pasal Mat Luthfi pulak.

Mat Luthfi?
Sape dia?
Doktor? Magistrate? Lawyer?
Apa! Ahli muzik?!!

Ahh, bukan..
Mat Luthfi seorang student Malaysia kat oversea khabarnya.
Jurusan architecture.
Sorry kalau tersalah info.

Apa yang 'baguih' sangat pasal mamat nih?
HAAA mesti ramai yang dah tahu hobi dia ni suka Videoblogging.
Reka video dengan mesej-mesej tertentu dengan style dia tersendiri.
Boleh cakap semua video dia buat memang kelakar gila ahh!
Tak bosan aku tengok,
guling-guling aku atas katil tergelak-gelak sorang-sorang.

KAHKAHKAHKAH!
WAKAKAKAKAKAKA!
MUAHAHAHAHAHAHA!

Sebenarnya dah lama aku tengok video Mat Luthfi ni.
Tapi tak pernah pulak nak follow cerita dia.
So malam ni bila aku belek-belek U-TIUP.
Banyak dah video yang mamat ni upload.
Boleh kata icon U-TIUP jugak la. 
Jom tengok some videos yang aku minat.
Sangat RECOMMENDED untuk ditonton !

Tajuk: Typical Local Drama




Tajuk: Bukan Semua Cantik Subjektif




Tajuk: Accept differences (music)



Tajuk: Judgmental




Tajuk: Mercun Bola Bukan Bola




Tajuk: Nama Pun Sampah




Tajuk: Masalah




Tajuk: Rant On Lagu Cinta




Tajuk: Made by Malaysians


Dan banyak lagi yang best-best!
Video-video ni jelas menunjukkan yang 
untuk menghiburkan orang ramai tak perlu nak memalukan diri sendiri macam Cikgu Shidah, 
cukuplah dengan sedikit kreativiti,
mesej-mesej yang berinformasi,
some senses of humor,
fakta-fakta menarik,
pengetahuan am,
music backgrounds,
sedikit pelakon tambahan,
diselit dengan hati yang ikhlas dan bersifat terbuka.
No hard feelings, no offences.

You make me proud being a Malaysian.
Good Job Mat Luthfi!
Keep it up!


Artis nasyid ni BEST tapi kenapa tak famous?

Salam wbt
Hye hye semua!
Demam menang bola masih terasa,
tahniah Malaysia!

Elelelelelele laaaaa Ooooooo!
Elelelelelele laaaaa Ooooooo!
Harimau Malaya!

Malam ni rasa nak layan U-TIUP je..
tak boleh nak tidor, hidung tersumbat..
alahaiii......~

Sambil-sambil carik lagu,
aku terjumpa pulak video sorang mamat ni.
Dia banyak buat cover lagu orang.
Melayu, Omputeh, Indon dan Arab pun.

FULAMAKK...
Suara dia awesome!
Ala-ala mendayu-dayu gitu.
First time dengar camtu-camtu je,
lepas dah habis lagu rasa macam nak play balik pulak.
Terus aku rasa nak layan video-video yang lain.

Kalau kat Malaysia ni kita ada ramai artis U-TIUP perempuan.
Bermula dengan Yuna, diikuti dengan Ana Raffali,
diteruskan oleh budak facebook Najwa Latif kita yang kecik molek.
Dengar-dengar ramai pulak yang minat Ainan Tasneem.
Tapi nampaknya minah ni low-profile sikit.
Tak berminat jadi artis khabarnya..

Haa meh aku nak introduce kat dia ni pulak,
nama dia Asyraf Yaacob.
Korang jangan cakap banyak, dengar dulu okay!




Haa best kan?
Pada yang cakap tak best tu, better g korek telinga korang dulu.
Ahaks!
First impression bila tengok dia ni,
rasanya dia pernah or tengah join group nasyid.
Rupa-rupanya dia ni memang artis nasyid!
Memang sesuai lah dengan perwatakan dia.
Orangnya pun nampak baik dan soleh.
Kalau niatnya nak berdakwah, Alhamdulillah..
Itulah sifat yang dicari-cari.
Tapi kenapa aku tak pernah dengar suara dia kat radio?
Ke aku yang jarang layan radio?
Ishhh tak mungkin!

Happy listening!


Sebutan Arab ada gak yang terkantoi, tapi suara tetap mantap.
Sesuai untuk genre ballad.



Pedulikan video tu, dengar suara je okay!
Orang ni tak pandai rakam agaknya.
Walau pun versi Imran Ajmain lagi best, tapi dia nyanyi pun boleh tahan jugak.



Entah studio or karaoke mana lah dia ni pegi,
layan je la okay!



Ni pulak lagu favourite aku!
Just nice dia nyanyi :)
Ada bunyi-bunyi nasyid sikit.
HAHA.



Ni lagu patah hati yang terhebat abad ini.
Versi dia dan kawan-kawannya.
Group nasyid dia jugak aku rasa.
Tapi aku TABIK sebab diorang nyanyi dengan style tersendiri.
Well done Guys!

p/s : Aku rasa diorang ni pun kaki karaoke jugak, HAHAHA



HAAAA lagu ni special case sikit,
setahun sekali je baru ada.
Lagu raya sedih beb!
Waaaa...nanges!

That's all yang aku nak tunjuk.
Lain-lain lagu korang dengar sendiri la kt U-TIUP okay.
Search Asyraf Yaacob.

Thank you!

Buat Asyraf, kau takde baju lain ke nak pakai selain baju melayu maroon tu?
HAHAHA
Sorry ye aku buat story pasal kau sesuka hati,
just wanna share your awesome voice.
(^^,)


Harimau Malaya Ganazz Beb! AUMMM!

Tuesday, November 22, 2011
  Salam wbt

Alhamdulillah..syukur ke hadrat Ilahi..
kerana dengan izinNya,

MALAYSIA JUARA BOLA SEPAK SUKAN SEA 2011!!

Yay!Yippie!Yahoo!Hoorey!

Tak sia-sia aku dan kawan-kawan menyemak kat kedai mamak dari maghrib semata-mata nak cop tempat untuk tengok game ni.
Tak rugi aku tawaf semua kedai cari "wisel tiup-tiup besday" tu.
Dan berbaloi penantian kami menyokong Malaysia sampai 3 jam !


Orang pakai jersi kuning dan biru Malaysia, aku terpaksa pakai jersi Chelsea sebab tak ada jersi. 
Ahhh ada aku kesah!
Hati aku tetap pada Malaysia!

FUHH!
Persaingan memang terlalu sengit, dua-dua pihak takmau mengaku kalah.
Berjuang bermati-matian demi menjulang nama dan maruah Malaysia.
Dari separuh masa pertama,
ke separuh masa kedua.
Dari separuh masa kedua,
ke masa tambahan pertama.
Dari masa tambahan pertama,
ke masa tambahan kedua.
Dari masa tambahan kedua,
sampai penanti.

GOLLL !!

Malaysia menang dengan sepakan penalti 4-3.
Rasa nak luruh jantung ni aka lemah jantung.
Takot, risau, seriau, panik, resah, nebes semua ada.
Mau taknya,
Masa penalty-kick paling aku takut, sebab semuanya kira LUCK!
10 minit paling mendebarkan!







Syabas Skuad Bolasepak Malaysia!
Tahniah Khairul Fahmi! Tahniah Muslim! Tahniah Baddrol! Tahniah Tamil! Tahniah Gurusamy!
Tahniah Fakri! Tahniah Ong Kim Swee! Tahniah SEMUA!
Saya Sayang Anda Semua!!

Walaupun kita dihina dicaci oleh Indonesia, tapi HARIMAU MUDA tak mudah tunduk pada GARUDA!
Balasan korang lah tu sebab hina bendera dan lagu negara Malaysia, Allah Taala bayar "cash" okay!

http://www.facebook.com/pages/ANTI-MALAYSIA-MALINGSIA/163468427488

BOOOOooooooo this page! Sebab dah hina Malaysia! Dan sekarang ramai orang Malaysia attack balik page ni, 
PADAN MUKA KAU!
baru menangis tak berlagu macam mamat INDON ni.
Menyesal pun tak guna..
Sekali aku tengok kesian, dua kali rasa padan muka sebab menghina Malaysia Negara Pencuri!
Kalau betul Malaysia ni pencuri, buat apa kau hantar orang kau jadi kuli kat sini?
Tak ke duit haram namanya?!
Come on, Allah Taala dah tentukan segala rezeki yang patut diberikan kepada hamba-hambanya.
Lagi pun semua harta yang korang rebut tu takkan kekal sampai ke akhirat pun.
No need for provocation, what goes around comes around!



Sabar ye pak! Lagi 2 tahun cuba lagi..

Syabas Harimau Malaya!
Anda Hero Malaysia!







Melayu ada, India ada, dan Jurulatih pasukan pulak Cina,
Memang terserlah 1Malaysia!
Sama macam para penyokong yang sorak semua bangsa ada,
SAYA BANGGA JADI ANAK MALAYSIA!




Budak Baru Masuk FACEBLOG

Monday, November 21, 2011
Salam wbt..

Hye Semua!

Hari ini first day register untuk komuniti FaceBlog, so diharap tolonglah budak baru belajar ni dekat mana-mana yang kurang eh. Minta halalkan semua ilmu widget yang saya share. Terima kasih.

Salam Ukhuwah, Shaffy Ar-Rahim.

p/s: Go Harimau Muda, AUM!!



Lagu Wonderpets Versi Harimau Malaya

Sunday, November 20, 2011
Wisell.. Wisell berbunyiii…
Wisell.. kami datangg..
Wisell.. Wisell berbunyiii…
Ade haiwan dalam bahaya.. ade haiwan dalam bahaya…
Ade haiwan dalam bahaya disana..

Anak Garuda...Terpatah sayapp..
Garuda..terpatah sayapnya..disanaa..
Kesian Garuda..Matanya buta..
Matanya Buta terkena laser..

Harimau, Malaya, kami datanggg..
Membaham binatang dalam kesusahan ..
Kami tak besar dan kami tak kuat..
Bila bekerjasama kami jadi kuat…

Heyy.. Malaysia.. Yeyyyy...

p/s: credit to the composer out there yah. Malaysia Boleh, Harimau Malaya Boleh, AUMMM!!




Surat Cinta Untuk Calon Suamiku

Thursday, November 17, 2011
Salam semua!
Hari ini nak tunjuk kat korang semua, sebuah KARYA AGUNG.
tapi bukan hasil harya aku!

Nak jadi cerita, bila bosan aku selalu online, hari-hari online. Entah macam mana aku boleh jumpa benda ni kat YOUTUBE. Jodoh kot.
Video dari Humaira Fii Hamra. Walaupun aku tak kenal dia, tapi aku TABIK mendada lagi tau! Dia buat surat cinta, FUHH! Ayat bukan main power lagi!
Belek-belek balik, ada bahasa melayu sikit campur indon.
Tapi memang bermadah, bunga bunga bunga bunga CINTA+IMAN..
Aku baca feeling habisss.
Video ni mungkin dah lama published tapi aku yang ketinggalan kot.
HAHA. Jom baca ayat dia!
Kalau korang dah pernah baca pun, layan je laa okay.




Surat Cinta untuk Calon Suamiku

Kepada ytb, calon suamiku,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

Dear calon suamiku..

Apa kabarnya imanmu hari ini?
Sudahkan harimu ini diawali dengan syukur
 karena dapat menatap kembali fananya hidup ini?
Sudahkan air wudhu menyegarkan kembali ingatanmu 
atas amanah yang saat ini tengah kau genggam?

Wahai calon suamiku,
Tahukah engkau betapa Allah sangat mencintaiku dengan dahsyatnya?
Disini aku ditempa untuk menjadi dewasa, 
agar aku lebih bijak menyikapi sebuah kehidupan dan siap mendampingimu kelak.
Meskipun kadang keluh dan putus asa menyergapi, 
namun kini kurasakan diri ini lebih baik.

Kadang-kadang aku bertanya-tanya, 
kenapa Allah selalu mengujiku tepat dihatiku?
Bagian terapuh diriku..
Namun kini aku tahu jawabannya.
Allah tahu dimana tempat yang paling tepat agar aku senantiasa kembali mengingatiNya.
Ujian demi ujian insyaAllah membuatku lebih tangguh, 
sehingga saat kelak kita bertemu, 
kau bangga telah memiliki aku dihatimu.

Calon suamiku,
Entah dimana dirimu sekarang.
Tapi aku yakin Allah pun mencintaimu sebagaimana Dia mencintaiku.
Aku yakin Dia kini tengah melatihmu menjadi mujahid yang tangguh hingga aku pun bangga memilikimu kelak.
Apa yang kuharapkan darimu adalah kesalihan.
Semoga sama halnya dengan dirimu.
Karena apabila kecantikan yang kau harapkan dariku, 
hanya kesia-siaan yang akan kau dapati.

Aku masih haus akan ilmu.
Namun berbekal ilmu yang ada saat ini, 
aku berharap dapat menjadi isteri yang mendapat keredhaan Allah 
dan dirimu, suamiku..

Wahai calon suamiku,
Saat aku masih menjadi asuhan ayah dan bundaku, 
tak lain doaku agar menjadi anak yang solehah.
Agar kelak dapat menjadi tabungan keduanya di akhirat.

Namun nanti, 
setelah menjadi isterimu, 
aku berharap menjadi pendamping yang solehah.
Agar kelak di syurga cukup aku yang menjadi bidadarimu, 
mendampingi dirimu yang soleh.

Aku ini pencemburu berat, 
tapi kalau Allah dan Rasulullah lebih kau cintai daripada aku, aku rela.
Aku harap begitu pula dirimu.
Aku yakin kaulah yang kubutuhkan.
Meski nanti kau bukanlah orang yang kuharapkan.

Calon suamiku yang dirahmati Allah,
Apabila hanya sebuah gubuk menjadi perahu pernikahan kita, 
takkan kunamai dengan gubuk derita.
Karena itulah markas dakwah kita 
dan akan menjadi indah ketika kita hiasi dengan cinta dan kasih.
Ketika kelak telah lahir generasi penerus dakwah Islam dari pernikahan kita, 
bantu aku untuk bersama mendidiknya dengan harta yang halal, 
dengan ilmu yang bermanfaat, 
terutama dengan menanamkan pada diri mereka ketaatan kepada Allah Taala.

Bunga akan indah pada waktunya.
Yaitu ketika bermekaran menghiasi taman.
Maka kini tengah kupersiapkan diri ini sebaik-baiknya.
Bersiap menyambut kehadiranmu dalam kehidupanku.
Kini aku sedang belajar menjadi yang terbaik.
Meski bukan umat yang terbaik, 
tapi setidaknya menjadi yang terbaik disisimu kelak.

Calon suamiku,
Inilah sekilas harapan yang kuukirkan dalam rangkaian kata.
Seperti kata orang, 
tidak semua yang dirasakan dapat diungkapkan dengan kata-kata.
Itulah yang kini kuhadapi.
Kelak saat kita tengah bersama, 
maka disitulah kau akan memahami diriku, 
sama halnya dengan diriku yang akan belajar memahamimu.

Bersabarlah calon suamiku. 
Doaku selalu, 
agar Allah memudahkan jalanmu untuk menjemputku sebagai bidadarimu.
Semoga Allah selalu menjagamu.
Agar tak tersentuh yang bukan mahrammu meski hanya seujung kuku.
Agar kau bisa mempersembahkan dirimu seutuhnya untukku.
Seperti halnya aku yang ingin mempersembahkan diriku seutuhnya, 
hanya untukmu.

Sudah dulu ya calon suamiku..

Waalaikummussalam warahmatullahi wabarakatuh..

Calon istrimu.

Haa takmau touching okay.
Indahnya ayat-ayat dia.
Mana-mana perempuan pun akan tersentuh bila baca.

Korang tak faham?
Haishh orang berjiwa seni je boleh faham bait-bait ni.
HAHA
Tengok sendiri la video dia ni, siap dengan lagu lagi.
Insaf terus aku dengar.





It's my birthday again !

Friday, November 4, 2011
Hari berganti hari, minggu berganti minggu, bulan dan tahun..

TIK TOK TIK TOK....................KRINGGGG !!!!!!!




OHH MY GUCCI ! I'M 21 !!

Apa? 21 ! Biar betul...Shaffy, kau dah umor 21 tahun. I repeat, bukan 12 okay, tapi 21 ! Kau dah dewasa, dah boleh mengundi. Haha yippie !! Eh agak-agak ada uban tak rambut aku ni? Kedut-kedut?

Now can you hear me?
I'm big enough !
(walaupon badan tak big)

Tahun ni sambut biasa-biasa je, just like before. But i had a whole bunch of friends and loved ones by my side. Ada facebook ni buat saya rasa dekat dengan kawan-kawan saya. Terima kasih kepada yang dah mendoakan kesejahteraan buat saya dan saya doakan semoga Allah swt membalas kebaikan anda semua. Aminn.. 


Hey you, thanks for the lovely shawl (^^,) Damn love it so much ♥ 
And thanks again for those precious moments. Glad you were here :)


OHHH, SO CUTE !

BAHAHAHAHAHAHAHA.