SAPE NAK KAIN COTTON POLKA DOT CANTIK-CANTIK! MEH TENGOK SINI!

Wednesday, January 18, 2012
PROMOSI HANYA RM45! 
KALAU TENGOK BLOG LAIN ADA JUAL SAMPAI RM50-RM90!







Jika berminat, sila klik pada link blog di sidebar MURAH MURAH! :)

Hatiku Tertinggal Di Kinabalu

Tuesday, January 3, 2012
Assalamualaikum wbt.

Hye semua!
Okay, kali ni aku sangatlah bermurah hati untuk korbankan masa tidur aku just to share some useful tips about places of interest at Sabah.
So, stay back and relax :)

First Trip-24/5/2010

First time naik turun kapal terbang sorang-sorang. Pengalaman yang mendebarkan untuk first timer macam aku.
Terutama bila nak depart and landing. FUHH! 

1) Sambutan Pesta Kaamatan-KDCA (KadazanDusun Cultural Association Sabah)
Kota Kinabalu

Kebetulan ada sambutan Pesta Kaamatan masa aku kat sana, so tunggu lagi?? Serang la!
Demo buat bekas air guna tanah liat, ala-ala labu sayong.

Atok ni tak minat pun nak tangkap gambar, even dia tak faham apa kami cakap.

Suasana sambutan Pesta Kaamatan, ramai pengunjung yang datang.
Yang belakang tu orang-orang padi gergasi or giant Scare Crow.
Kalau besar macam ni bukan setakat burung gagak je, aku pun takut!

Alatan musik tradisional kaum KadazanDusun.

Kesian lembu ni kena angkut semua jenis buah tempatan.
Nasib baik kau patung je.
Yang anak sedara aku ni pulak pe kes?

Banyaknya aksesori kat badan dia, kemain lagi.
Meh satu?

Awek-awek Sabah, kau ader??

Seni tenunan pakaian tradisional Sabah.
2) Lok Kawi Wildlife Park, Penampang-Papar Road

Jakun sikit macam tak pernah pergi zoo.


Baby Ishak dan Baby Elephant.

Binturong atau Bearcat ni asyik tidur je tiap-tiap kali aku jumpa dia dekat mana-mana zoo pun.
Senangnya hidup macam kau..


Harimau Malaya, saya peminat anda!!!

Jerit Tarzan "AAAAAAaaaaaaaaaaa!"
Bugs Bunnies.

My sister, Aishah and son, Ishak.

3) Pulau Manukan dan Pulau Mamutik

Waiting to go overboard.

At jetty to Manukan Island and Mamutik Island.

Inbound tourists.

The clear water sort of plain, turquoise and blue color. 

It's picnic time!

Sunglasses, bajet hot macam orang puteh. Huhuhu..

My sis family.

Is this possible?? Oh yeah, the fish is dead already.

Is it possible to catch those with my hand?

I better be a Kid than an adult. HAHA
4) Pasar Filipino, Kota Kinabalu

Wanna some souvenir? This is a shopping haven, a must-visit destination!
Tapi mesti pandai tawar menawar.
Sorry, aku tak snap gambar pasar Filipino so terpaksa cilok orang punya gambar.
Mintak izin ye. Thanks :)
1 YEAR AND A HALF LATER...

Second Trip-13/12/2011
Economy class, connecting flight PEN-KUL-BKI.
For me and my mom.
Alhamdulilah, less afraid of height, hihihi.

Eventhough Malaysia Airlines is not the lowest fares of airlines, but still the best service ever!
Jemput makan!

5) Tanah Tinggi Kundasang

Bangun tidur pagi-pagi pukul 6 keluar je bilik resort dah nampak Gunung Kinabalu dengan mata kepala sendiri.

Kinabalu diselimuti kabus tebal.

Morning@Kinabalu Pine Resort.

Mak aku macam pegawai pemeriksa alam sekitar. Hehe.

Pagi-pagi rasa sejuk giler, macam Genting Highland.
Tapi best dapat hirup udara segar dari gunung, bukan semata-mata Carbon Monoxide kat bandar tu.

Rasa tak puas lagi tengok Gunung Kinabalu.
Kalau boleh nak tengok dekat lagi!

OHH MOUNT KINABALU, I HEART YOU! ♥

 Is the snapshot close enough? Nahhhh..

We are observing the red flowers, actually it's not a flower but it is a combine leaves in red color just like flower.
Ishak is getting bored. He doesn't interested in plantings.

Those houses above the hills is residents house.

Is it cloudy or the fog? The answer is the fog.
It's getting dark around 5-6 pm.

A few snapshots before we say goodbye to Kundasang.




Dalam perjalanan balik sempat singgah pasar sayur-sayuran dan buah-buahan.
Kebanyakan sumber ekonomi penduduk di sini adalah dengan bercucuk tanam.
Dah nama pun kawasan tanah tinggi, lereng-lereng bukit, tanaman mesti subur.
Macam buah-buah ni, FRESH!
3 for RM10.

6) Poring Hot Spring, Ranau

Dah sampai Kundasang, wajib pergi sampai Ranau!
Tak jauh pun sebenarnya.
Dah sampai Ranau, wajib singgah Poring Hot Spring mandi air panas.

Ni namanya gelojoh, baru sampai dah serbu kolam budak-budak.
Nasib baik kolam tu sejuk.

Haa lompat tinggi-tinggi.

This is the real one, hot water pool.
Waktu ni tengahari sebab tu tak ramai orang.

Sedang anak sedara aku tengah syok bergelumang dalam kolam,
aku dan akak aku pulak saja-saja gatal kaki pergi panjat jambatan gantung yang tinggi kat situ.
Ingatkan masuk je entrance dah ada jambatan gantung tu,
rupanya nak kena panjat bukit@hiking nak dekat sejam baru sampai
plus banyak kali berhenti rehat.
Sempuuttt!

Elehh ingat gua tak brani ke? Jangan challenge gua!

Berhenti kat pit stop antara jambatan ke jambatan, sambil tengok pemandangan dari atas.
Penat+gayat!

Pokok ni ukur lilit dia 3x pelukan manusia.
Means, 3 orang peluk pokok ni baru cukup 1 bulatan.
Besar kan?

Mind resting, body resting and foot resting.
Kolam air panas baik untuk merawat penyakit kulit.

7) Sungai Kg. Luanti Baru, Ranau

Fish lover? You better be.
Tarikan utama tempat ni adalah sungai yang penuh dengan ikan-ikan air tawar
yang mengelilingi kaki-kaki kita dan tanpa segan silunya akan menggigit kaki kita secara manjanya.

Abang ipar aku ni fish lover, no wonder suka bergelumang dengan sang ikan. Hehe

"You wanna some love bites from me? Come get one." Mr. Catfish said.

Masa on the way, bajet badan kental la tak geli dengan ikan pun kononnya FISH SPA.
Bila dah nampak ikan-ikan tu dengan mata kepala sendiri,
dah keluar habis bakat tersembunyi aku,
melatah bagai nak rak dek kerana geli!

8) Sabah Tea Farm, Ranau

Anda penggemar Sabah Tea?
Ni dia ladangnya!
Dekat sangat dengan Sungai Kg. Luanti Baru tadi.

One of the attractions, Quailey's Hill Memorial.

Okay, memorial ni menceritakan sejarah tentera-tentera Australia yang mati ketika dipaksa berkawat dari Sandakan-Ranau oleh tentera Jepun. Dah lama dah masa perang dunia kedua dahulukala.


9) Taman Buaya Tuaran

Salah satu Taman Buaya kat Malaysia.
Actually aku tak berminat sangat tengok buaya,
tapi dah alang-alang sampai Sabah singgah je la.
Nothing much to explain.

Demo berani mati dengan buaya.





Dalam banyak-banyak binatang dalam Taman Buaya ni, binatang ni aku paling minat.
Anjing Laut!
He's so adorable and a fast swimmer.

Otak burung unta lebih kecil dari matanya!




10) Perdana Park, Kota Kinabalu

Okay, ni sebenarnya tempat rekreasi yang besar dan tengah-tengah dia ada satu kolam besar yang ada
Pertunjukan Air Pancut Berirama ala-ala dekat KLCC tuh.
Cantik tau!
Rasa nak menari kat situ pun ada.

Hari nak hujan, untung kami bawak payung.
Kalau tak lagi ramai yang berhimpun depan fountain ni.
Jadual pertunjukan, 7.00pm-7.10pm, 7.30pm-7.40pm, 8.00pm-8.10pm.
Snapshot paling cantik yang aku dapat!

Hyper active nya budak ni.

Featured color, Red, Blue, Green.

11) The Green Connection, Kota Kinabalu

The Green Connection ni sebenarnya tempat yang diubahsuai landskap menjadi sebuah Hutan Hujan Tropika. Walaupun sebenarnya kat tengah-tengah bandar Kota Kinabalu, tapi korang akan rasa macam masuk dalam hutan yang penuh dengan haiwan liar dan eksotik.

Elehh anak ular je pun, lagi pun mulut dia dah kena salotape.
Kalau tak sorry laa nak pegang!

Yang gambar-gambar ikan dalam akuarium ni hasil kerja abang ipar aku.
Aku tak minat ikan-ikan ni. HEHE

Kalau dalam cerita Finding Nemo, dia ni la yang bawak budak-budak ikan pergi sekolah.
Korang ingat tak?

The Shark Tale.

Dalam Finding Nemo jugak, penyu tua boleh hidup sampai 200 tahun.
Ingat lagi?


Haaa bapak Nemo!!!




Dah habis, penat baca?
Ke tengok gambar je?
Haha. Aku rindukan pemandangan Kinabalu itu.
Suatu hari nanti aku akan tawan Kinabalu jugak macam orang lain!
Just wait and see..


SubhanALLAH..cantik :)